Fasciarauta on ruostumattomasta teräksestä valmistettu instrumentti. Niitä löytyy kooltaan ja muodoltaan erilaisia; ne sisältävät suoria, kuperia tai koveria osia ja ovat hoitopinnoiltaan pyöristettyjä tai terävämpireunaisia.

Fasciarautaa käytetään lihaskalvojen käsittelyssä. Sen avulla kohdistetaan painetta ja venytystä lihaskalvoihin. Lihaskalvo eli fascia on sidekudosta, joka ympäröi lihaksia ja muita pehmytkudoksia kahdessa kerroksessa muodostaen kolmiuloitteisen verkon läpi kehon. Lihaskalvot mahdollistavat kudosten liikkumisen toisiinsa nähden liikkeen aikana. Lihaskalvot tukevat yksittäisten lihasten toimintaa sekä jakavat kuormaa ja ohjaavat voimia ja jännityksiä tasaisesti koko kehoon. Lihaskalvo antaa keholle sen muodon ja ryhdin. Kalvojen välisen liikkeen vähentyessä ja kalvon kiristyessä lihasten toiminta heikkenee, lihas voi kipeytyä ja nivelen toiminta voi rajoittua. Käsittelyn paineen ja venytyksen aiheuttama kudosstimulaatio rikkoo kiinnikkeitä ja edistää kudoksen paranemista ja muuttumista elastisemmaksi.

Lihaskalvohierontaa raudalla käytetään lihasten kiputiloihin, nivelside- ja jänneongelmiin, rasituskipuihin ja leposärkyihin. Fasciaraudalla voidaan käsitellä hyvin myös arpikudosta. Se rikkoo arpeen muodostuneita ylimääräisiä kiinnikkeitä tehden arvesta joustavamman. Fasciaraudalla tehdyssä hieronnassa vaikutus tulee eri tavalla kuin käsillä tehtynä. Siinä pinta-ala, johon hieronta kohdistuu on pienempi, kapeampi ja terävämpi, jolloin hieronnan vaikutus on hyvinkin paikallinen ja tarkka. Hierontaa voidaan tehdä passiivisesti lihaksen ollessa levossa sekä aktiivisesti venytyksessä tai kuormituksessa. Yhden lihaksen käsittelyaika on puolesta minuutista kolmeen. Hierontaa voidaan antaa kertahoitona tai hoitosarjana, riippuen vaivan kestosta ja vaikeusasteesta.