Selkäranka jaetaan lanne-, rinta- ja kaularankaan. Sivulta katsottuna ranka muodostaa loivan s-kirjaimen, jossa lanneselässä on notko, rintarangassa pyöreys toiseen suuntaan ja niskassa taas loiva notko. Rintarankaan kiinnittyy 12 paria kylkiluita muodostaen sisäelimiä suojaavan rintakehän. Rintaranka kylkiluineen on luja rakenne, mutta rintarangan pitää olla myös riittävän joustava, jotta pallea ja keuhkot pääsevät toimimaan. Rintarangan alueelta tulee suurin osa selkärangan kiertoliikkeestä. Rintaranka taipuu myös eteen- ja taaksepäin.
Jotta kehomme pystyy toimimaan mahdollisimman vaivattomasti ja taloudellisesti, selkärangan liikkuvuuden pitäisi jakaantua koko rangan alueelle. Rintaranka kuitenkin jäykistyy helposti ja rasittaa sitä kautta myös lanne- ja kaularankaa. Lysähtänyt tai yliojentunut ryhti, liikkumattomuus, huonot lihasvoimat tai lihasten epätasapaino osaltaan jäykistävät rankaa.
Joustamaton ja jäykkä rintaranka työntää helposti päätä eteenpäin altistaen hartia ja niskakivuille. Myös olkapäiden asento voi muuttua rintarangan jäykistyessä. Olkapäiden eteentyöntynyt asento ahtauttaa olkapään alueen rakenteita ja voi altistaa olkapään alueen jänneärsytyksille. Olkapäiden täysi liikkuvuus vaatii liikettä myös rintarangasta eli, jos rintaranka on jäykkä, myös olkapäiden liikkuvuus rajoittuu. Tämä olisi hyvä huomioida töissä ja harrastuksissa, joissa olkapään liikkuvuus pitäisi olla hyvä, esimerkiksi voimaharjoittelussa pystypunnerruksessa.
Myös pallean hyvä toiminta vaatii rintarangalta liikettä. Jäykkä rintaranka siis vaikeuttaa palleahengitystä ja siirtää hengitystä liiaksi rintakehän yläosaan rasittaen apuhengityslihaksia. Apuhengityslihasten rasitus heijastuu kipuina usein niskaan ja kaulaan.
Rintaranka voi jäykistyessään vähitellen painua kasaan, pyöristyä tai suoristua. Myös niskan alapuolelle/ rintarangan yläosaan muodostuva kyhmy ja pään eteentyöntynyt asento usein kertoo rintarangan jäykistymisestä
Jäykkä rintaranka voi aiheuttaa monenlaisia kipuja ja tuntemuksia. Tyypillisiä tuntemuksia ovat jäykkyyden tunne, pistokset sekä selän että rinnan puolella, päänsärky, pinnallinen hengitys, närästys, huimaus. Usein kivut siirtyvät laajemmalle alueelle: alaselkään, lonkkiin, olkapäihin ja niskaan.
Puristuksen tunne rintakehällä, joka yleensä helpottuu liikkeessä, on myös jäykän rintarangan oire (sydänperäiset kivut yleensä pahenevat rasituksen aikana). Myös nukkumaan/makuulle mentäessä paheneva puristuksen tunne rintakehällä ja lievät rytmihäiriöt voivat liittyä jäykkään rintarankaan.
Mitä sitten tehdä, jos rintaranka jäykistyy? Tärkein asia on hyvä kannatus kehossa eli hyvä ryhti. Ajattele, että kasvat sentin pidemmäksi kohti taivasta ja pidät niskan pitkänä. Tällöin kasaan painunut ranka suoristuu etkä kuitenkaan yliojenna rintarankaasi. Jaksat myös kannatella tämän asennon, vaikka aluksi se varmasti tuntuu vaivalloiselta.
Selkäranka pitää liikkeestä ja rintaranka varsinkin kiertoliikkeestä. Voit tehdä kiertoliikkeitä seisten, istuen, makuulla, konttausasennossa. Jotta kiertoliike kohdistuisi rintarankaan, yritä pitää alaselkä paikallaan ja kiertää vain rintarankaa.
Tässä yksi vaihtoehto rintarangan liikkuvuuden lisäämiseksi konttausasennossa: liu’uta oikeaa kättä vasemman käden ja polven välistä lattiaa pitkin niin pitkälle vasemmalle kuin lempeästi saat. Tuo käsi takaisin ja toista 5-10 kertaa. Tee myös toiselle puolelle.