ARVEN HOITO

Arpi on seurausta ihon ja sen alla olevien kudosten haavasta, joka voi johtua leikkauksesta, tapaturmasta tai sairaudesta. Arpi muodostuu osana ihon  normaalia paranemisprosessia ja on sidekudoksen kollageenin kasvua. Arvesta puhutaan silloin, kun haava on parantunut. Tässä vaiheessa haava ei enää eritä ja iho on ummessa. Arven muodostumiseen vaikuttavat muun muassa haavan koko ja syvyys, sijainti, ikä, perinnölliset tekijät, terveydentila ja paranemiseen menevä aika​. Arven muodostuminen on yksilöllistä ja on vaikea ennustaa minkälaiseksi arpi lopulta kehittyy.

Haavan paranemisen alkuvaiheessa arpi on punainen tai tumma ja koholla, kunnes kypsyessään se vaalenee ja litistyy. Arven kypsyminen voi vaatia aikaa jopa parikin vuotta, minkä jälkeen arpi pysyy vaaleana ja muuttumattomana. Tavoite on, että arvesta tulee elastinen ja joustava osa ihoa. Jos arpi jää kiristäväksi ja kurovaksi, se voi olla aiheuttamassa monenlaisia kiputiloja ja kehon toiminnan häiriöitä.

Jotta arvesta tulisi mahdollisimman huomaamaton osa ihoa, on arpea tärkeä hoitaa. Arven ja sitä ympäröivän ihon rasvaus pehmittää arpea ja vähentää kutinaa ja kiristystä. Aloita arven rasvaus, kun tikit on poistettu, haava on kuiva eikä se eritä. Käytä alussa rasvapitoista perusvoidetta, myöhemmin voit siirtyä kevyempiin voiteisiin. Rasvaa arpi vähintään kaksi kertaa päivässä ja aina pesun jälkeen. Arpi tarvitsee rasvausta usean kuukauden ajan, koska se kuivaa enemmän kuin muu iho.

Joskus arpi voi tuntua aralta tai herkistyä kosketukselle. On tärkeää totuttaa arpea kosketukseen ja erilaisiin tuntemuksiin. Voit aloittaakoskettamalla arpea ensin kevyesti, esimerkiksi rasvatessa, vaikka se tuntuisi epämiellyttävältä. Voit totuttaa arpea kosketukseen erilaisten materiaalien avulla tai kylmän ja lämpimän veden avulla. On tärkeää, että totut arven aiheuttamiin muutoksiin kehossasi, jotta arpi ei jää häiritsemään sinua ja vaikuta toimintaasi. Arven paraneminen vie aikaa ja on yksilöllistä. Anna itsellesi aikaa tottua arven aiheuttamiin tuntemuksiin ja jatka itsellesi tärkeiden asioiden tekemistä arvesta huolimatta.

Arpea ympäröivän ihon hierominen kannattaa aloittaa, kun haava on parantunut. Voit käyttää sormia tai kämmentä hieromiseen. Voit aluksi hieroa arpea ympäröivää ihoa kauempaa, noin 10cm päästä, eri suuntiin ja liikuttaa arpea siten hellävaroen, varsinkin, jos arpi on kovin arka.Muutaman päivän kuluttua siirry hieromaan myös arven päältä. Kun arpi on tottunut hierontaan, voit myös nostaa arpea, ikäänkuin nipistämällä. Arpea kannattaa hieroa, jotta se tulee mahdollisimman joustavaksi ja liikkuvaksi ympäröiviin kudoksiin nähden. Hierontaa kannattaa jatkaa, kunnes arpi tuntuu samalta kuin sitä ympäröivä iho.

Myös arven alueen venyttely kannattaa aloittaa mahdollisimman pianhaavan paranemisen jälkeen. Venytä arven aluetta niihin suuntiin, joissa tuntuu kiristystä. Tee venytykset rauhallisesti välttäen repiviä liikkeitä. Päivittäistä venyttelyä kannattaa jatkaa niin kauan, kuin arven alueella tuntuu kiristystä. Voit myös harrastaa liikuntaa, vaikka arpialueella olisi jonkin verran epämiellyttäviä tuntemuksia. Liikunta ja arven liikuttaminen yleensä vähentää kireyttä elastisoimalla sidekudosta.

Jos sinusta tuntuu, että arven käsittely itse on hankalaa tai epämiellyttävää, arpi on kova tai siinä on paljon kiinnikkeitä, voit hakeutua asiaan perehtyneen fysioterapeutin tai hierojan vastaanotolle.Vastaanotolla arvioidaan arpi ja sitä ympäröivät kudokset, käsitellään ko. alueet ja annetaan myös kotiohjeet arven hoitoon.