Syksyn tullen moni aloittaa uuden liikuntaharrastuksen tai palailee vanhan harrastuksen pariin. Jos liikunnan harrastamisesta on pitkä tauko tai aloitettava harrastus on fyysisesti vaativa, voivat erilaiset tuki- ja liikuntaelimistön vaivat nostaa päätään. Vaivat voivat alkaa pikku hiljaa ja tuntua esimerkiksi lihasten kireyksinä, pistoksina selän tai nivelten alueilla tai yleisenä jäykkyytenä.

Jos oireilu jatkuu tai pahenee, on hyvä puuttua asiaan jo ennen kuin isompia ongelmia ilmenee. Fysioterapeutti on tuki-ja liikuntaelimistön toiminnan asiantuntija ja niiden oireiden vuoksi voi fysioterapeutin vastaanotolle tulla ilman lääkärissä käyntiäkin. Fysioterapeutti tekee kehon toiminnan kartoituksen, jossa tutkitaan lihasten voimaa, kehonhallintaa ja nivelten liikkuvuutta. Kartoituksen avulla voidaan tunnistaa kunkin oman kehon heikot lenkit, ja saadaan räätälöityä tarpeen mukaiset harrastusta tukevat harjoitteet. Sopivien tukiharjoitteiden avulla esimerkiksi juoksusta tulee kevyempää ja taloudellisempaa tai maastavetoliike kuntosalilla on tehokkaampi ja turvallisempi tehdä.

Muista antaa kehon sopeutua rauhassa lisääntyneeseen kuormitukseen, toisin sanoen älä aloita liikuntaa ”kaikki tai ei mitään” periaatteella, vaan kuuntele kehoasi. Harjoittelu ei kehitä, ellei keho pääse palautumaan rasituksesta. Hieronta on yksi keino, minkä avulla kehon palautumista voi tehostaa. Hieronta ennaltaehkäisee suurempien kireyksien syntymistä auttaen näin kehoa pysymään tasapainossa. Hierojalta saat myös tietoa lihastesi tilanteesta, mm. mahdollisista kireyksistä.