Onko sinulla alaselkäkipua? Kenties närästystä tai suolen toiminnan kanssa haasteita? Tuntuuko raskaalta pitää ryhtiä yllä? Tuleeko vatsaa vedettyä koko ajan vähän sisäänpäin? Onko sinulle tuttua vatsan hieronta vai kuulitko siitä nyt ensimmäistä kertaa?

Vatsan lihaksisto muodostuu suorasta-, vinoista- ja poikittaisesta vatsalihaksesta sekä vahvasta lihaskalvosta. Se jakaa voimaa ylä-ja alavartalon välillä, vaikuttaa lantionpohjan, suoliston ja pallean toimintaan sekä tukee hyvää ryhtiä. Siksi vatsaa kannattaa ja on tärkeä käsitellä. Keskivartaloa voisi myös kuvata sylinteriksi, missä tukipohjana toimivat lantionpohja ja pakarat, sivut muodostuvat vatsan, kyljen ja selän lihaksista ja pallea toimii kantena. Keskivartalon lihaksien yhteinen tehtävä on tukea selkärankaa, vatsaonteloa ja sisäelimiä.

Kireät vatsalihakset voivat vaikuttaa muiden lihasten toimintaa ja aiheuttaa sitä kautta epätasapainoa,kipua ja erilaisia kireyksiä keskivartalossa. Jos vatsa kiristää kovasti, on vaikea pitää itseään suorana ja hyvää ryhtiä yllä. Moni tiedostamatta jännittää vatsaa ja vetää sitä koko ajan vähän sisäänpäin. Jos ryhti lähtee painumaan kasaan, kiristyy vatsan puoli ja selän lihakset venyttyvät. Sekä kiristyneet vatsalihakset ja lonkkaa koukistavat lihakset, että venyneet selkälihakset voivat kipeytyä ja oireilla. Tällöin on tärkeää käsitellä myös vatsan puoli.

Vastaanotolla vatsaa käsitellään liu-uttamalla ihon pintaa pitkin eri suuntiin ja rullaamaalla ihoa. Käsittelyä tehostetaan tarvittaessa esimerkiksi jalan liikkeen avulla ja hengityksellä. Kireää vatsaa voit hoitaa kotona hengitysharjoituksilla ja vatsan hieronnalla. Voit lähtee liu-uttamaan kädellä tai hierontapallolla suoraa vatsalihasta rintalastan alapuolelta kohti lantiota ja sieltä takaisin. Käsittele suoran vatsalihaksen linja molemmilta puolilta napaa. Pallean käsittelyssä liu-uta rintalastan alapuolelta kylkikaaren reunaa pitkin kohti kylkeä. Vatsan koko aikaiseen jännittämiseen on hyvä oppia rentouttamaan vatsaa; käy nelinkontin lattialle ja anna vatsan rentoutua ja roikkua, tee tässä asennossa tehostettua hengitystä ja kohdista se vatsaan. Toinen vaihtoehto on käydä selinmakuulle ja nostaa jalat tuolille tai sohvalle, aseta tyyny takapuolen alle, vie kädet pään yläpuolle, rentouta vatsa ja tee tehostettua hengitystä kohdistaen se vatsaan.