Hakeuduin Palokan fysioterapiaan alaselkä vaivojen vuoksi. Työni puolesta joudun nostelemaan paljon, jolloin alaselkä ärtyi vähäisemmästäkin nostamisesta. Myös niska-hartia vaivat, mm liikkuvuus ongelmat ja päänsäryt ovat olleet mukana useita vuosia. Olin pitänyt vaivoja itselläni jo pitkään ja jotenkin tuntui, että nyt saa riittää kaikki kivut ja vaivat.

Menin esimmäiseen fysioterapiaan Marille ja hän teki alkukartoituksen, missä käytiin läpi elämäntilanne ja oireet. Peilin edessä tarkasteltiin liikkuvuus, liikeradat ja samalla havaittiin jumitukset. Ihan jo sen huomaaminen, miten peruskyykky ei onnistunut kunnolla, jumitusten vuoksi, oli silmiä avaavaa.
Minulla oli aluksi tosi iso kynnys lähteä hakemaan apua, kun olenhan minä nyt tännekkin asti selvinnyt kipujen kanssa. Särkylääkkeitä kului kirjaimellisesti purkki kaupalla. Oli mahtavaa huomata miten asiantuntevaa ja henkilökohtaista palvelua sain. Minun vaivat otettiin heti vakavasti, eikä niitä ole vähätelty missään vaiheessa. Oli paras päätös ikinä hakea apua.

Fysioterapiassa käytiin läpi yhdessä kaikki kotona tehtävät liikkeet ja katsottiin liikeradat kuntoon.
Kotiharjoitteita tein säännöllisesti ohjeiden mukaan ja huomasin parin ensimmäisen viikon aikana tuloksia. Oli aivan mahtavaa huomata, miten kivut vähenevät ja särkylääkkeiden määrä siinä samalla. Hieronnassa kävin aluksi kahden viikon välein Titalla. Muistan miten paljon sattui ensimmäiset kerrat, tuntui kuin piikillä olisi hierottu.

Fysioterapian, säännöllisen kotijumpan ja hieronnan lisäksi päätettiin Marin kanssa aloittaa kuntosaliharjoittelu, jotta saataisiin vahvistettua syviä lihaksia ja parannettua ryhtiä. Kotiharjoittelun merkitys korostui tässä vaiheessa, koska pohjatyö oli kunnossa, tällöin saliharjoittelun aloittaminen oli helpompaa. Joitakin liikkeitä on joutunut muokkaamaan ja korvaamaan toisilla liikkeillä. Alaselkä tai niska voi ärtyä joistakin liikkeistä, joten olen laittanut viestiä Marille ja kysynyt vaihtoehtoista liikettä tilalle. En ollut itse tälläisestä mahdollisuudesta kuullut, että fysioterapeutti laatii yksilöllisen ohjelman ja viellä opastaa liikkeet salilla. Todella hyvä palvelu!

Alaselkä on ollut ärtyneenä syksyn aikana pariin otteseen ja olen joutunut pitämään saliharjoittelusta taukoa. Liikuntaa en ole jättänyt kokonaan pois kipujenkaan aikana. Reippaista kävelylenkenkeistä on tullut osa arkeani, suorastaan henkireikä niinä päivinä, kun selkä oikuttelee. Kivut ovat turhauttaneet paljon, mutta samalla olen opetellut olemaan itselleni armollinen. Pitkään jatkuneet kivut ja vaivat, eivät hetkessä voikkaan lähteä. Ymmärsin, että tämä on pitkä prosessi ja tuloksia tulee kun sitoutuu täysillä tähän.

Nyt käyn Titalla 3-4 viikon välein hieronnassa ja salilla 2 krt viikossa. Säännöllisestä hieronnasta on ollut suuri apu jo sen osalta, että pitkäjaksoiset päänsäryt ovat poissa. Myös särkylääkkeiden käyttäminen on vähentynyt aikaisemmasta, hyvä jos kerta viikossa. Pahimpien kipujen aikana sitten useammin. Huomaan myös miten kireydet ovat ruvenneet hölläytymään koko kropassa. Kipuja on edelleenkin, mutta ne ovat vähentyneet huomattavasti. Huomaan myös että nostot tuntuvat alaselässä aikaajoin, silloin mietin niitä ohjeita, jotka olen saanut fysioterapiasta helpottaakseni alaselän kuormitusta. Ryhti on parantunut ja bonuksena paino lähtenyt laskemaan. Olen erittäin tyytyväinen, että hain apua ja kiitollinen saamastani avusta. Suosittelen kaikkia hakemaan rohkeasti apua, jos kamppailee kipujen tai jumitusten kanssa. Kiitos Mari ja Titta, ilman teitä en olisi pystynyt ottamaan näitä askeleita.