Aurinko lämmittää, linnut palaavat etelästä, tikka koputtelee puissa. Tuttuja kevään merkkejä meille kaikille. Mieli piristyy valon lisääntymisen myötä ja keho heräilee talvihorroksesta – tekee mieli liikkeelle.

On kuitenkin hyvä muistaa, että liikkeelle lähtö kannattaa tehdä maltillisesti. Vaikka lenkkibaanat sulavat ja tossu kulkee reippaammin paljastuneella asvaltilla, ei kannata päästellä aina menemään kaasu pohjassa. Maltti palkitaan, säästyt vammoilta ja myös intosi lenkkeilyyn säilyy, kun ei ole verenmaku suussa jokaisen lenkin päätteeksi. Liikunta voi olla myös kivaa!

Sama maltti koskee kaikkea liikkeelle lähtöä, olkoon se kävelyä, juoksua, pyöräilyä tai kuntosalilla käyntiä. Keholle kannattaa antaa aikaa tottua uusiin ärsykkeisiin, liikeratoihin ja vauhtiin. Jos useampana peräkkäisenä päivänä painattaa menemään, kuormitat lähinnä omaa palautumiskapasiteettiäsija saat lihakset jumiin. Usein myös flunssa hiipii kehoon kertomaan liian kovasta rasituksesta. Usko tai älä, saat melko voimakkaan kehitysärsykkeen yllättävän pienellä määrällä!

Treenaa fiksulla kuormalla laadukkaasti, ja kovenna hiljalleentreenaamista, kun kroppa pääsee käyntiin. Näin varmistat nousujohteisuuden ylläpysymisen ja pystyt treenaamaan viikko viikolta hieman kovemmilla tehoilla. Tehojen säätely ja treenien vaihtelu ovat avainasemassa. Tekee myös mielelle ja motivaatiolla hyvää, kun treeni ei perustu täysillä tai ei mitään -asenteeseen. Jos harjoittelun tehojen ja/tai määrän suhteen on epävarmuutta, kannattaa kääntyä liikunta-alan ammattilaisen puoleen, tällöin saat parhaan ilon irti liikunnasta!

80/20 on monessa asiassa hyvä perussääntö myöskestävyysurheilussa ja ruokailussa. Kun haluat kohentaa kuntoasi, malta harjoitella hyvin rauhallisesti (peruskestävyyssykealueella) 80 % treeneistäsi ja vain 20 % kovalla teholla (vauhtikestävyyssykealueella). Jos sinulla ei ole urheilukelloa tai tietoa sykkeistäsi, toimiva keino pitää yllä sopivaa peruskestävyysvauhtia on neljän P:n sääntö, pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta. Ja sitten, kun mennään kovilla tehoilla, mennään niin vauhdikkaasti, ettet pysty enää kunnolla puhumaan, vaan silloin puuskutetaan.

Ruokailussa pätee sama sääntö. Kun ravinnosta 80 % on laadukasta ja terveellistä voi 20 % ravinnosta sisältää myös mielitekoja ja ei niin ”terveellistä” ruokaa!

Myös toinen seikka yhdistää syömistä ja liikuntaa. Molemmista pitää nauttia. Älä pakota itseäsi lenkille tai salille, jos se ei tunnu kivalta, etsi toinen liikkumismuoto. Lajeja on pilvin pimein. Myös ruoka pitää olla maistuvaa, ei kukaan syö pitkään sellaista ruokaa, joka on pahanmakuista,vaikka kuinka olisi sydänmerkkiä ja muuta terveysleimaa kyljessä. Erilaisia kasviksia ja hedelmiäkin on valtava valikoima, kokeile rohkeasti myös uusia tuttavuuksia ja makuja.

Treeni-intoa kevääseen!

Hanna-Kaisa