Lihaskrampit, tai kansankielellä sanottuna ”suonenvedot” ovat yleinen vaiva. Lihaskrampin aikana lihas supistuu voimakkaasti ja tuo supistus jää päälle. Kramppaava lihas ei saa happea, mistä seuraa voimakas kipu. Voimakkaan krampin jälkeen lihas voi olla tuntikausia tai jopa seuraavaan päivään asti arka. Tyypillisimpiä kramppiin meneviä lihaksia ovat pohkeet, takareidet ja jalkaterän lihakset. Kramppeja voi esiintyä myös keskivartalon ja yläraajojen lihaksissa. Yleensä kramppi iskee yöllä tai kovan fyysisen rasituksen aikana.

Lihaskramppien ilmeneminen lisääntyy yli 50 vuotiailla. Usein lihaskramppien taustalla ei ole yksittäistä selittävää tekijää, vaan useamman tekijän summa. Heikot lihakset kramppaavat herkemmin. Toisaalta myös vahvat lihakset, jotka ovat jatkuvasti ”ylitöissä” saattavat krampata. Esimerkkinä tällaisesta lihaksesta voisi olla takareisilihas, joka ojentaa lonkkaa. Pakaralihas ojentaa myös lonkkaa, mutta jos pakara on heikko, siirtyy kuormitus vahvemmalle takareisilihakselle. Takareisi ylikuormittuu, mistä seuraa lihaksen kramppaaminen.

Lihaskramppien osasyynä voi olla tiettyjen mineraalien (magnesium, kalium, natrium, kalsium) puute elimistössä. Nämä mineraalit ovat tärkeitä lihastoiminnan kannalta. Voimakkaan hikoilun aikana kehosta poistuu paljon mineraaleja, minkä takia hyvästä nesteytyksestä ja suolatasapainosta tulee huolehtia. Etenkin kesähelteillä tapahtuva urheilu tai raskas fyysinen työ altistaa krampeille. Kehon suola- ja nestetasapainoon voi vaikuttaa myös tietyt sairaudet, esimerkiksi munuaisten vajaatoiminta, tai sairaudet joissa käytetään lääkityksenä nesteenpoistolääkkeitä (esimerkiksi sydämen vajaatoiminta).

Kramppien ehkäisemiseksi kannattaa muistaa seuraavat asiat: hyvästä nesteytyksestä ja ravinnosta huolehtiminen sekä säännöllinen liikunta. Monipuolinen ruokavalio auttaa ehkäisemään mineraalien puutostilojen muodostumista. Liikunta tehostaa lihasten aineenvaihduntaa, mikä auttaa kuona-aineiden poistumista lihaskudoksesta. Säännöllinen, noin kaksi kertaa viikossa tapahtuva lihasvoimaharjoittelu vahvistaa lihaksia, mikä vähentää kramppien ilmaantumista. Jos lihaksesi kramppaavat, ensiapuna voit kokeilla lihaksen välitöntä venyttämistä. Mitä nopeammin kramppaavaa lihasta pääsee venyttämään, sitä lievemmäksi oire usein jää.