Kinesioteippaus on jo pitkään käytetty apukeino hieronnassa ja fysioterapiassa. Kinesioteippauksen kehitti Japanilainen kiropraktikko Kenzo Kase 1970- luvulla tutkiessaan ihon liikuttamisen vaikutuksia nivelen liikelaajuuteen ja tunnettuun kipuun. Lisäksi hän tutki teippauksen vaikutusta verenkiertoon sekä lymfajärjestelmään. Hän kehitteli kinesioteipin sillä ajatuksella, että tehdyn hoidon vaikutus jatkuisi pidempään.

Kinesioteippi on joustavaa kangasteippiä, jonka vaikutus perustuu ihon liikuttamiseen. Ihossa on paljon hermopäätteitä ja jo 6g paine tuntuu iholla. Kinesioteipillä saadaan aikaiseksi sensorinen ärsytys, jonka vaikutus ulottuu myös alempiin kerroksiin. Ennen teippausta tehdään testejä, joiden perusteella valitaan parhain teippaus tekniikka.

Kinesioteipillä teippaustekniikoita on monia. Lihastekniikassa lihasta joko aktivoidaan tai rentoutetaan. Esimerkiksi, jos toinen hartia roikkuu alempana, saadaan teipillä avustettua hartian yläosan aktivoimista ja hartian kannatus kohentuu. Korjaavassa tekniikassa teippi avustaa niveltä pysymään optimaalisemmassa asennossa esimerkiksi nilkan nyrjähdyksen jälkeen, jolloin normaali liikkuvuus helpottuu. ”Lifting” teippausta käytetään kiputeippauksena. Sen tarkoituksena on nostaa ihoa, jolloin ihon alla olevista kudoksista paine vähenee ja kipu lievittyy. Ligamentti/jänne tekniikka vähentää kuormitusta jänne-alueella sekä lisää tuntoaistimusta, jolloin nivelen stabiliteetti on parempi. Tätä voidaan käyttää esimerkiksi akilles- ja patellajänteessä.
Fasciansiirto teippauksessa liikutetaan fasciaa haluttuun suuntaan, jolloin teippi avustaa normalisoimaan fascian liikettä. Teippaustekniikkaa käytetään esimerkiksi tenniskyynärpää oireessa. Lymfateippaus lisää imunestekiertoa ja vähentää turvotusta sekä kipua. Toimii hyvin esimerkiksi nyrjähdysvamman tai leikkauksen jälkeen. Arpiteippauksessa teippaus tehdään arven mukaisesti käyttäen ”lifting” ja fascia teippaus tekniikoita. Se lisää arven liikkuvuutta ja joustoa.

Teippiä laitettaessa on ihon oltava aina ehjä ja sitä voi pitää yhtäjaksoisesti muutaman päivän ajan, jos se ei aiheuta kutinaa tai muuta epämiellyttävää tunnetta. Suihkussa ja saunassa voi käydä, käynnin jälkeen taputtele teippi pyyhkeellä kuivaksi. Teippiä poistettaessa lähde rullaamaan teippiä päistä päin. Kosteana teippi lähtee helpoiten.
On hyvä muistaa, että kinesioteippi on loistava tukihoito, mutta se ei korvaa aktiivista harjoittelua tai manuaalista käsittelyä.