Synnytyksen jälkeen monet äidit odottavat paluuta kovatehoisemman harjoittelun ja liikunnan pariin. Kuitenkin esimerkiksi lantionpohjan kunnon, mahdollisen sektioarven ja vatsalihasten erkauman tilanne tulisi olla hyvä, ennen kuin kovatehoisempaan liikuntaan siirrytään. Moni äiti pitää jälkitarkastusta lupana aloittaa kovatehoinen liikunta. Jälkitarkastus tehdään usein 5-12 viikon jälkeen synnytyksestä ja esimerkiksi synnytyksessä ja raskausaikana voimakkaasti venyvien kohdun kannatinsiteiden palautuminen ennalleen vie noin 6-8 viikkoa ja vahvistuminen noin 4-6 kuukautta. Lisäksi on hyvä muistaa, että jälkitarkastusta neuvolassa ei tee kuntoutuksen ammattilainen, eikä selinmakuulla testattu lantionpohjan voima ja vatsalihasten jännesauman (erkauman) leveys kerro mitään kehon toiminnallisuudesta pystyasennossa tai kovatehoisemmassa liikuntasuorituksessa.

Jännesauman eheytyminen solutasolla vie noin 10 kuukautta ja vaikka erkauma kuroutuisi synnytyksen jälkeen piankin, ei se kestä vielä liiallista painetta. Jännesauma vaatii kuntoutuakseen liikettä, jossa tärkeässä roolissa ovat liikkeiden laatu ja sopiva kuormittavuus. Mahdollinen sektioarpi vaikuttaa vatsan alueen kalvorakenteiden palautumiseen ja tämä vie reilummin aikaa kuin alatiesynnytyksessä. Arven vetolujuus vahvistuu pitkän aikaa ja tutkimusten mukaan 3 kuukautta synnytyksestä arven vetolujuus on 70-80% kudoksen alkuperäisestä vahvuudesta. Arpikudoksen parantumista voi edesauttaa myös manuaalisella käsittelyllä.

Keskivartalon ja lantionpohjan lihakset sekä jännesauma ovat tarkoitettu toimimaan yhteistyössä liikkeessä sekä asentojen tukemisessa, joten näiden tulee olla toiminnallisesti riittävän vahvat ennen kovatehoiseen liikuntaan siirryttäessä. Mitään tarkkaa, yleispätevää aikarajoitusta on mahdoton antaa kovatehoisen harjoittelun aloittamiseen. Esimerkiksi juoksun aloittaminen suositellaan yleisesti aloittamaan noin 3-6 kuukauden jälkeen synnytyksestä, eli tässäkin on paljon yksilöllisiä eroja. Juostessa kehon täytyy pystyä vastaanottamaan jatkuvaa iskuttavaa kuormitusta ja hengityksen tulisi olla tehokasta ja rentoa. Lantionpohjalta juoksu vaatii nopeus- ja kestävyysvoimaa pystyasennossa.

Kovatehoisen harjoittelun aloittamiseen vaikuttavat äidin treenitausta ennen raskautta ja raskauden aikana, synnytys ja siitä palautuminen, arjen kuormitus ja vireystaso, mahdolliset kivut tai oireet kehossa sekä lihasvoima ja kehonhallinta.

Liian aikainen raskas liikunta voi hidastaa palautumista sekä syvien lihasten puutteellinen tuki ja hallinta harjoitteita tehdessä voivat aiheuttaa mm. lantionpohjan toimintahäiriöitä tai selkävaivoja. Harjoittelua on syytä keventää, jos kehossa tuntuu kipua, virtsa, uloste tai ilma karkailee, äiti tuntee jatkuvaa voimakasta väsymystä, paineen tunnetta alapäässä tai tekniikka ja hallinta eivät ole harjoitteiden vaatimusten tasolla.

Omat rajat olisi hyvä tiedostaa ja porras portaalta edetä harjoittelussa kovatehoisempaan treeniin. On hyvä kuitenkin muistaa, että keho ei lopullisesti mene rikki, jos joskus innostuukin liikaa treenaamaan.