Mitä sinulle kuuluu? Milloin viimeksi olet kysynyt sitä itseltäsi? Pysähdy hetkeksi kuuntelemaan kehosi tilaa. Tuntuuko, että useampi ajatus pyörii päässä ja tuokin asia on tekemättä? Hermostutko pienemmästikin vastoinkäymisestä nopeammin? Onko esiintynyt rytmihäiriöitä tai kenties verenpaine on hieman kohonnut? Saatko yöllä nukuttua?

Nämä voivat olla oireita siitä, että kehosi käy ylikierroksilla. Silloin vallan on ottanut kehon sympaattinen hermosto eli taistele ja pakene hermosto. Sympaattisen hermoston toiminta on elimistölle välttämätöntä ja tärkeää, mutta se saattaa jäädä päälle ja keho käy silloin kierroksilla. Sen vastapari on parasympaattinen hermosto eli kehoa rauhoittava ja palauttava hermosto. Parasympaattinen hermosto toimii elimistössä ikään kuin ylikierroksen jarruna eli ajatukset tuntuu selkeämmiltä, pienet vastoinkäymiset ei hermostuta, syke laskee ja hengitys tasaantuu. Parasympaattista hermostoa tarvitaan lepäämiseen ja palautumiseen niin fyysisesti kuin hermostollisestikin. Kun autonominen hermosto eli sympaattinen ja parasympaattinen hermosto on tasapainossa, ihminen voi hyvin.

No, miten sitten saada parasympaattinen hermosto aktivoitumaan, jos keho käy ylikierroksilla? Vagushermo on parasympaattisen eli kehoa rauhoittavan hermoston tärkein hermo. Se alkaa aivoista ja ulottuu alas lantioon asti hermottaen matkan varrella aivokalvoa,korvaa, kurkkua, sydäntä, keuhkoja, palleaa,sisäelimiä ja suolistoa. Vagushermo on samanlailla hermo kuin esimerksi kansan keskuudessa tunnetumpi iskias hermo. Eli vagushermoon voi kohdistua yhtälailla painetta ja venytystä, mikä voi vaikuttaa hermon toimintaan. Jos vagushermon toiminnassa on häiriötä, ei parasympaattinen hermosto pääse palauttamaan kehoa päivän rasituksesta.

Hermoston tasapainottamisessa ehdottomasti tärkeintä on elämäntilanteen huomiointi. Halutessasi voit lähteä kartoittamaan paperille sinua kuormittavia ja palauttavia asioita. Keskity niihin asioihin, jotka tukevat oloasi juuri nyt ja palauttavat sinua. Kehon ylikuormitustila hallitaan minimoimalla sen syyt ja tukemalla elimistön toipumista. Hengitysharjoitukset on yksi hyvä keino aktivoida vagushermoa. Hengitysharjoituksia on paljon erilaisia, mutta hyvä muistisääntö on, kun alat tekemään harjoitusta sen pitää tuntua mukavalta. Jos lähdet pakottamaan hengitystä, alkaa keho taas jännittymään ja kiihtymään. Keskity myös siihen, että pääsääntöisesti hengitys kulkisi nenän kautta.

Lantion, vatsan, rintakehän, selän, kaulan ja purentaelimistön lihasten toimintahäiriöt ja kireydet voivat myös vaikuttaa epäsuorasti vaguksen toimintaan. Näiden alueiden hieronnalla, on mahdollista vaikuttaa vagushermoon ja saada aktivoitua parasympaattista hermostoa. Hieronta vaikuttaa muutenkin kehoon rauhoittavasti lievittämällä kipua ja kireyksiä.

On hyvä muistaa, että autonominen hermosto rauhoittuu, kun tilanne sen sallii. Sitä voidaan houkutella rauhoittumaan, mutta sitä ei voi pakottaa.